New compressor. Not cooling well.

Friendly format provided to inquire about automotive a/c systems.
Archived Forum

Moderators: bohica2xo, Tim, Dougflas, HECAT

Dgreen
Posts: 49
Joined: Thu Jun 16, 2016 4:08 am

New compressor. Not cooling well.

Postby Dgreen » Sat Jun 02, 2018 4:53 pm

Compressor was making bad noises. My buddy cut the belt. AC was short cycling when the noise started. Still made noise with AC turned off. System was empty this morning when he brought it over. Took the orfice tube out and it was clean so we proceeded with replacing the compressor, orfice tube, accumulator, and belt. Vacuumed and charged with 28 oz of refrigerant. Vent tem was in the high 60s. Disconnected gauges and the high side service port was leaking bad. Recovered the charge and replaced the service port on the high side and the Valve core in the low side. Vacuumed and charged it again. Vent temp 75 to 80 at idle. Got down to 57 on the highway.

At idle
Low side 62
High side 195
Vent temp 75

1500 rpm
Low side 56
High side 325
Vent temp was going down, but not like it should.

Fan will hold a rag on the grill at idle. Sprayed water on the condenser and vent temp was still in the high 70s at idle.

Is the new compressor the culprit?
Dgreen
Posts: 49
Joined: Thu Jun 16, 2016 4:08 am

Re: New compressor. Not cooling well.

Postby Dgreen » Sat Jun 02, 2018 4:56 pm

I forgot to add, it was 84 degrees outside and really humid.
User avatar
Cusser
Posts: 394
Joined: Sun Apr 24, 2016 6:29 am

Re: New compressor. Not cooling well.

Postby Cusser » Sat Jun 02, 2018 6:19 pm

What vehicle, what model, what year?

Didn't "buddy" know how to remove an AC belt?

Your low side pressures are quite high.
Dgreen
Posts: 49
Joined: Thu Jun 16, 2016 4:08 am

Re: New compressor. Not cooling well.

Postby Dgreen » Sat Jun 02, 2018 6:44 pm

It's a 2004 GMC 1/2 ton with a 5.3.
71403
Posts: 42
Joined: Fri May 27, 2016 12:46 pm

Re: New compressor. Not cooling well.

Postby 71403 » Sat Jun 02, 2018 7:53 pm

Verify recirc door is closing and temp door actuators are working to full "cold" position.
Dgreen
Posts: 49
Joined: Thu Jun 16, 2016 4:08 am

Re: New compressor. Not cooling well.

Postby Dgreen » Sat Jun 02, 2018 8:05 pm

Clamped off the heater hoses. Didn't change anything.
User avatar
Tim
Site Admin
Posts: 230
Joined: Tue Apr 12, 2016 2:19 pm
Location: Scottsdale, Arizona
Contact:

Re: New compressor. Not cooling well.

Postby Tim » Sat Jun 02, 2018 8:20 pm

Pressure readings?
------------------------------
Please support ACKITS.com for your Auto A/C Parts and Tool needs.
P:602-233-0090
Dgreen
Posts: 49
Joined: Thu Jun 16, 2016 4:08 am

Re: New compressor. Not cooling well.

Postby Dgreen » Sun Jun 03, 2018 4:20 am

Pressure readings are in the first post.
User avatar
Mr Bill
Posts: 35
Joined: Sat Apr 30, 2016 8:17 am

Re: New compressor. Not cooling well.

Postby Mr Bill » Sun Jun 03, 2018 6:31 am

Dgreen wrote:At idle
Low side 62
High side 195
Vent temp 75

1500 rpm
Low side 56
High side 325
Vent temp was going down, but not like it should.

Fan will hold a rag on the grill at idle. Sprayed water on the condenser and vent temp was still in the high 70s at idle.

Is the new compressor the culprit?
Looking from cyberspace, those pressures at idle seem high, especially the suction, if you spray water on the condenser at 1500 rpm, does the high side pressure drop any/much?
“Experience is a hard teacher because she gives the test first, the lesson afterwards". -Vernon Law-
Dgreen
Posts: 49
Joined: Thu Jun 16, 2016 4:08 am

Re: New compressor. Not cooling well.

Postby Dgreen » Sun Jun 03, 2018 6:39 am

I didn't have the gauges on when I sprayed the condenser, but the vent temp was in the 70s after I hosed it down.

Return to “Automotive Air Conditioning Forum”